1. Aardewerk en porseleinen servies verschillende rij materialen
De grondstoffen voor aardewerk en porseleinen serviesgoed hebben enkele verschillen in samenstelling en kenmerken. Hieronder volgen de belangrijkste verschillen:
Servies van aardewerk
Klei is het belangrijkste materiaal voor aardewerk servies. Dit natuurlijke materiaal is overvloedig aanwezig en de hoofdbestanddelen zijn silicium, aluminium, zuurstof en water, naast kleine hoeveelheden van andere elementen en mineralen. Klei is over het algemeen korreliger en daardoor heeft aardewerk een korreliger oppervlak en meestal een natuurlijke textuur en artistieke uitstraling. Door de grote korrelgrootte heeft keramiek over het algemeen het voordeel dat het licht van gewicht is, maar het heeft ook het nadeel dat het vatbaar is voor doorsijpelend water, dus moderne processen glazuren het aardewerk om het doorsijpelen van water te minimaliseren.
Servies van porselein
De belangrijkste grondstof voor porseleinen servies is porseleinaarde, ook bekend als kaolien. Deze klei heeft een hogere zuiverheid en fijnere deeltjesstructuur, waardoor porseleinen servies een betere textuur en transparantie heeft. De kwaliteit van de klei heeft een directe invloed op de kwaliteit van het porselein, dus alleen bepaalde plaatsen kunnen goed porselein produceren. China bijvoorbeeld, dat bekend staat om zijn porseleinproductie, heeft drie regio’s met een overvloed aan porseleinklei van hoge kwaliteit, namelijk Chaozhou in de provincie Guangdong, Jingdezhen in de provincie Jiangxi en Dehua in de provincie Fujian. Deze regio’s hebben een lange geschiedenis van porseleinproductie en staan bekend om hun uitzonderlijke vakmanschap en artistieke waarde, waardoor hun porselein wereldwijd zeer gewaardeerd wordt.
Kort samengevat wordt voor aardewerk voornamelijk klei met een grovere textuur als grondstof gebruikt, terwijl voor porseleinen serviesgoed porseleinen klei met een fijnere textuur wordt gebruikt. Porseleinen servies heeft meestal een hogere textuur, transparantie en duurzaamheid door de hoge zuiverheid en hoge sintertemperatuur van de klei. Aardewerk heeft daarentegen een meer handgemaakte en artistieke uitstraling en is populair als decoratief stuk.
2. Aardewerk en porseleinen servies verschillende baktemperaturen
Over het algemeen is de baktemperatuur van aardewerk lager dan die van porseleinen servies, voornamelijk door verschillen in de gebruikte grondstoffen en het bakproces.
Servies van aardewerk
Servies van aardewerk wordt meestal op lagere temperaturen gebakken, meestal tussen 800°C en 1.200°C. De exacte baktemperatuur hangt af van de gebruikte kleisoort en het bakproces. Hieronder staan enkele veelvoorkomende baktemperaturen voor aardewerk servies:
Rood aardewerk
Roodbakkend aardewerk is een type aardewerk met een rood of bruin oppervlak, dat meestal gebakken wordt bij temperaturen tussen 900°C en 1000°C.
Wit aardewerk
Witbakkend aardewerk is een type aardewerk met een wit oppervlak en wordt meestal gebakken bij een temperatuur van ongeveer 1100 tot 1200°C. Het is gebruikt om een verscheidenheid aan wit aardewerk te produceren.
Zwart aardewerk
Zwart aardewerk wordt gebakken bij een lagere temperatuur, meestal tussen 700°C en 1000°C. De lagere baktemperatuur zorgt ervoor dat de klei een zekere mate van porositeit en permeabiliteit behoudt, terwijl tegelijkertijd de reductie van ijzeroxiden tot metallisch ijzer wordt geïnduceerd in een anaerobe omgeving, wat resulteert in een zwart uiterlijk.
Servies van porselein
Servies van porselein wordt meestal op hogere temperaturen gebakken, meestal tussen 1200°C en 1400°C. De exacte baktemperatuur hangt af van de gebruikte kleisoort, het bakproces en de ontwerpvereisten.
Hieronder staan de brandtemperatuurbereiken voor een aantal veelvoorkomende porseleinen serviezen:
(1) Gewoon porselein
Gewoon porselein verwijst naar algemeen porseleinen serviesgoed, dat over het algemeen gebakken wordt bij een temperatuur van ongeveer 1200°C tot 1300°C. De temperatuur van het porselein is ongeveer 1000°C tot 1300°C. Dit type porselein is overal verkrijgbaar op de tafel en in de keuken en voldoet aan de eisen van de meeste klanten op het gebied van hittebestendigheid.
Bijvoorbeeld:
Servies
Een serviesset bestaat meestal uit bijpassende platte borden, soepkommen, bestekvorken, bestekmessen, besteklepels, enzovoort, en eventuele extra’s zoals theekopjes en borden.
Koffieset
Koffiesets bestaan meestal uit koffiekannen, koffiekopjes, suikerpotten, melkkannen enzovoort. Het ontwerp en de stijl van koffiesets kunnen variëren afhankelijk van de regio en de koffiecultuur.
Kom Set
Meestal zijn dit soepkommen, bestekkommen, fruitkommen, slakommen enzovoort. De vorm, grootte en diepte van de kommen variëren afhankelijk van het gebruik en het voedsel.
(2) Hoge temperatuur porselein
Hoge temperatuur porselein, gemaakt door middel van een bakproces bij temperaturen meestal variërend van 1300 ° C tot 1400 ° C, verwijst naar een soort porselein gekenmerkt door zijn hoge baktemperatuur. Sommigen moeten relatief hoge temperaturen op de schepen kunnen weerstaan en kunnen kiezen voor porselein met een hoge temperatuur, zoals porseleinen theeserviezen, porseleinen servies, porseleinen potten met een hoge temperatuur, enzovoort. Hogere temperaturen maken porselein duurzamer en hittebestendiger met een hogere dichtheid en hardheid. Het verandert ook de kleur en textuur van het porselein, waardoor een unieke textuur en artistiek effect ontstaat. Het wordt zeer gewaardeerd om zijn hoge kwaliteit en fraaie uiterlijk. Natuurlijk is porselein met een hoge temperatuur over het algemeen ook relatief duur.
3. Aardewerk en porseleinen servies verschillende glazuren
Glazuur is een glasachtige laag die wordt aangebracht op het oppervlak van aardewerk, porseleinen serviesgoed en andere producten. Met dit glazuur krijgt keramisch servies een verscheidenheid aan kleuren en patronen. Het glazuur verbetert ook de gladheid en delicate textuur van keramische producten, beschermt het servies tegen vervuiling en erosie en verbetert de hittebestendigheid en het schoonmaakgemak.
Servies van aardewerk
Om de natuurlijke handgemaakte schoonheid van aardewerk serviesgoed te behouden of om een speciaal artistiek effect te bereiken, wordt sommige aardewerk niet geglazuurd. Het uiterlijk en de textuur van niet-geglazuurd aardewerk kunnen een decoratief tintje aan de tafel geven. Sommige worden echter ook met glazuur opgehangen. Wanneer glazuur op het oppervlak van het aardewerk wordt aangebracht en op hoge temperaturen wordt gebakken, ontstaat er een harde, gladde en ondoordringbare beschermlaag. Het geglazuurde aardewerk kan er op verschillende manieren uitzien, zoals glad, mat, glanzend of met speciale texturen. Hangend glazuur aardewerk in de lagere baktemperatuur zal lijken te smelten. Driekleurig aardewerk uit de Tang-dynastie (618-907) is bijvoorbeeld geglazuurd aardewerk.
Servies van porselein
In tegenstelling tot aardewerk is porseleinen servies volledig geglazuurd (behalve de pootjes van het bestek). Als de pootjes van een porseleinen theeservies ook volledig geglazuurd zijn, noemen we dit type “volledig geglazuurd”. Het glazuur op porseleinen servies kan variëren afhankelijk van het productieproces en de ontwerpstijl. Hieronder staan enkele veelvoorkomende soorten glazuren voor porseleinen servies:
Transparant Glazuur
Transparant glazuur is een van de meest voorkomende glazuursoorten en geeft een kleurloos of licht transparant uiterlijk. Dit type glazuur wordt vaak gebruikt op wit of beschilderd porselein om de gekleurde patronen levendiger te maken.
Onderglazuur
Onderglazuur is gekleurd glazuur dat op het porseleinen lichaam wordt aangebracht of geschilderd voordat een laag transparant glazuur op het oppervlak wordt aangebracht. Gekleurd glazuur in de combinatie van het bakproces bij hoge temperatuur en het porseleinen lichaam, zodat het patroon blijvende kleur krijgt. Veel gebruikt in traditioneel Jingdezhen porselein en blauw en wit porselein, enz.
Overglazuur
Overglazuur is een laag gekleurd glazuur die op porselein wordt aangebracht nadat het bakken van transparant glazuur is voltooid. Overglazuur wordt vaak gebruikt in decoratief porselein en kunstwerken, zoals het beschilderen van porselein, glazuur en goudkleur.
Matte Glazuur
Een mat glazuur is een niet-glanzend glazuur dat een textuur heeft die lijkt op mat glas. Mat glazuur voegt touch en textuur toe aan porselein en wordt vaak aangetroffen op porseleinen servies in moderne stijlen of minimalistische ontwerpen.
Emaille Glazuur
Emailglazuur is een soort glazuur dat wordt verkregen door gekleurd emailpoeder op het oppervlak van het porselein te smelten. Emailglazuur kan levendige kleuren en glans aannemen en wordt vaak gebruikt in decoratief porselein en email.
4. Vaatwerk van aardewerk en porselein met verschillende poreusheid
Stel je voor dat je een cake bakt en door de hoge temperaturen ontstaan er gaatjes in je cake, zo is het ook met het maken van keramiek. Bij het bakken op hoge temperatuur vinden er fysische en chemische veranderingen plaats in het keramiek, waardoor er een bepaald aantal poriën ontstaat. Hoe minder poriën, hoe sterker en duurzamer het keramische servies is, hoe waterdichter het is en hoe beter het zich aanpast aan de temperatuur.
Aardewerk
Aardewerk heeft een relatief hoge porositeit, meestal tussen 10 en 20 procent. Dit is te wijten aan het feit dat aardewerk een artefact is dat gemaakt is van grondstoffen zoals klei, dat gevormd wordt na het bakken. Het hoge organische en minerale gehalte van de klei zelf zorgt ervoor dat er een bepaalde hoeveelheid poreusheid in het aardewerk achterblijft.
Porselein
De poreusheid van porselein is minder dan 1% en kan vaak zelfs 0,5% of nog lager zijn. Grondstoffen zoals porseleinsteen hebben een laag gehalte aan onzuiverheden en minder chemische veranderingen tijdens het bakken, waardoor porselein een relatief lage porositeit heeft.
Door verschillen in poreusheid is aardewerk over het algemeen losser en zal het eerder water absorberen en vloeistoffen binnendringen dan porselein, dat dichter en waterbestendiger is, waardoor het geschikter is voor voorwerpen die waterbestendig moeten zijn, zoals tafelgerei en containers.
Hier zijn enkele veelvoorkomende bereiken van poreusheid in keramisch servies:
Keramiek met hoge dichtheid
Keramisch servies van hoge kwaliteit heeft meestal een lage porositeit, meestal minder dan 1%. Deze keramische materialen worden meestal gemaakt van delicate materialen zoals kaolien klei, dat fijn verwerkt en gebakken wordt op hoge temperaturen om een hoge dichtheid en sterkte te verkrijgen.
Keramiek met gemiddelde porositeit
Sommige gewone keramische serviezen, zoals sommige traditionele grove keramische materialen of aardewerk, kunnen een poreusheid hebben die varieert van 1% tot 5%. Deze keramische materialen hebben meestal een bepaalde textuur en kunstzinnigheid, en de aanwezigheid van poreusheid geeft ze een speciale uitstraling en textuur.
Keramiek met lage dichtheid
Sommige speciale keramische serviezen, zoals grof keramiek en keramische kunstwerken, kunnen een poreusheid hebben van meer dan 5%. Bij deze keramische materialen ligt de nadruk meestal op de unieke textuur, het uiterlijk en het artistieke effect in plaats van alleen op de praktische bruikbaarheid.
5. Verschillen in hardheid tussen tafelservies van aardewerk en porselein
De hardheid van aardewerk en porseleinen serviesgoed kan worden beoordeeld door hardheidstesten. Hardheid is het vermogen van een materiaal om krassen of vervorming te weerstaan en wordt meestal gemeten met indicatoren zoals de hardheid van Mohs of Vickers.
Aardewerk
De hardheid van aardewerk servies is minder dan die van porseleinen servies, de baktemperatuur van aardewerk is laag, de staaf is niet volledig gesinterd, het geluid is gedempt wanneer er openlijk op geslagen wordt en de hardheid van het lichaam is slecht. De hardheid van aardewerk kan worden beïnvloed door de samenstelling van het materiaal, de baktemperatuur, het productieproces en andere factoren, waardoor de hardheid binnen een bepaald bereik kan variëren.
Porselein
Als de baktemperatuur van porselein hoog is, wordt het bandlichaam gesinterd, klinkt het knapperig bij het kloppen en is ook de hardheid hoger. Dit wordt bepaald door de grondstoffen en het productieproces. Zoals eerder vermeld is de belangrijkste grondstof van aardewerk tafelgerei klei, wat een relatief zacht materiaal is, terwijl porseleinen tafelgerei is samengesteld uit kaolien, porseleinsteen en andere grondstoffen, die weinig onzuiverheden en organische componenten bevatten. Na het bakken op hoge temperatuur worden de onzuiverheden in de grondstoffen gesmolten en geëlimineerd, waardoor een dichte porseleinstructuur ontstaat.
6. Aardewerk en porseleinen servies andere verschillen
Er is een duidelijk verschil in stijl tussen aardewerk servies en porseleinen servies, voornamelijk op de volgende gebieden:
Uiterlijk Ontwerp
Aardewerk servies heeft meestal een rustiek en natuurlijk thema, waarbij de nadruk ligt op handgemaakte kunst en traditionele elementen. Ze kunnen minimalistische decoraties hebben of patronen en motieven uit de volkscultuur. Porseleinen servies daarentegen heeft meestal een verfijnde en elegante uitstraling en ontwerp, vaak met prachtige schilderijen, houtsnijwerk en geglazuurde decoraties die een prachtige artistieke stijl presenteren.
Textuur
Aardewerk servies wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals klei, dat ademend is en warm aanvoelt. Dit materiaal geeft aardewerk serviesgoed een primitieve, eenvoudige textuur. Porseleinen servies daarentegen wordt voornamelijk gemaakt van witte porseleinklei als belangrijkste grondstof, dat op hoge temperaturen wordt gebakken en een glad en delicaat oppervlak heeft, dat een elegante textuur uitstraalt.
Toepassingen
Door zijn rustieke en pretentieloze aard is aardewerk servies meestal geschikt voor alledaags tafelen en casual gelegenheden. Ze worden vaak gebruikt in scenario’s zoals familiemaaltijden en volksfeesten. Porseleinen servies daarentegen is meer geschikt voor formele gelegenheden en belangrijke momenten zoals banketten, formele diners en speciale vieringen.
Culturele context
Aardewerk servies heeft een lange geschiedenis en traditie in vele culturen en vertegenwoordigt een erfenis van volkscultuur en handgemaakte kunst. Ze worden vaak geassocieerd met lokale gewoonten en gebruiken. Servies van porselein wordt daarentegen vaak geassocieerd met aristocratische culturen, koninklijke hoven en elitesamenlevingen, die elegantie en prestige uitstralen.
Naast deze verschillen is er ook het feit dat keramiek verschilt in body en doorlaatbaarheid. Het lichaam van porselein is meestal erg hard, maar ook breekbaar. Het wordt gemaakt van klei en andere mineralen en gebakken bij hoge temperaturen. Hierdoor ziet porselein er elegant en fijn uit, maar het moet voorzichtig worden behandeld om afbrokkelen of breken te voorkomen. De body van porselein heeft meestal een dichte structuur en een glad oppervlak. Door deze porseleinen body kan porselein vloeistoffen en voedsel warm houden en is het makkelijk schoon te maken. De body van bepaalde soorten porselein heeft een doorschijnende of transparante textuur. Deze eigenschap wordt meestal geassocieerd met de kaolienklei in het porselein, die licht doorlaat en verstrooit, waardoor een uniek effect ontstaat. Ter vergelijking volgt hier een overzichtsdiagram waarin aardewerk serviesgoed en porseleinen serviesgoed met elkaar worden vergeleken.
7. Keramiek servies
Servies van aardewerk en porselein hebben elk hun voor- en nadelen, dus is er een proces dat het beste kan maken van de tekortkomingen? Het antwoord is ja. Keramisch servies dat in de moderne tijd veel gebruikt wordt, is vaak een product van een combinatie van aardewerk en porselein. Meestal gebruiken ze het productieproces van aardewerk, dat wil zeggen, het gebruik van klei en andere grondstoffen, maar in het bakproces na hogere temperaturen en langere baktijd, verandert de structuur van het aardewerk, dichter bij de hardheid en prestaties van porselein. De structuur van dergelijk aardewerk wordt dichter na het bakken bij hoge temperaturen, met een relatief hogere hardheid en duurzaamheid, terwijl het toch een zekere artistieke en ambachtelijke uitstraling behoudt.
Daarom kan het moderne, veelgebruikte keramische servies worden beschouwd als een combinatie van aardewerk en porselein, waarin hun respectieve kenmerken en eigenschappen zijn samengevoegd. Deze combinatie behoudt de natuurlijke rustiekheid en decoratieve functies van traditioneel aardewerk, terwijl het de hardheid en duurzaamheid van porselein bezit, waardoor het een veelgebruikte servieskeuze is in het dagelijks leven.
Samenvatting
Keramiek is een breed begrip dat zowel aardewerk als porselein omvat. Aardewerk wordt voornamelijk gemaakt van klei en andere grondstoffen, na bakken op lage temperatuur, met een relatief lage hardheid en zwakke duurzaamheid. Porselein daarentegen wordt voornamelijk gemaakt van grondstoffen zoals kaolien en porseleinsteen en wordt op hoge temperaturen gebakken om een hoge mate van hardheid en duurzaamheid te verkrijgen.
Alle producten
Collectie
Wij geloven dat een geweldig ontwerp ontstaat op het kruispunt van esthetiek en functionaliteit.
Onze handgemaakte collecties zullen elk huis opfleuren.
- Prismatic
- Whisper of Shell
- Coral
- Amber
- Racine
- Cotiya
Servies
Servies, bestek, drinkgerei, decoraties - noem alle tafelgerei en wij maken het voor je.
- Pond
- Blazing Sun
- Star Trail
- Floral
- Pebble
- Coral
Woningdecoratie
Ons prachtige handwerk, zoals vazen, plantenbakken, kaarsenpotten en nog veel meer, past perfect in elke ruimte in huis - van gangen tot slaapkamers en alles daar tussenin!
- Nordic Nostalgia 11
- Nordic Nostalgia 10
- Nordic Nostalgia 9
- Nordic Nostalgia 8
- Nordic Nostalgia 7
- Nordic Nostalgia 6